Hoppa till sidans innehåll

Beachhandbollens historia


Beachhandboll, är här för att stanna !

 

I Rimbo blev möjlig för alla våren 2007.

Rimbo har deltagit med lag under flera år i Norrköpings beachhandboll, Värmdö beachhandboll och Åhus handboll i Skåne. Det har blivit många stora framgångar så suget och efterfrågan har blivit större och större efter en egen plan i Rimbo. När Rimbo HKs herrar blev bäst i Sverige, utan att ha någon träningsmöjlighet, 2007 måste vi ju göra något för att utveckla fler spelare.

 

Förslag och tänkbara alternativ har bollats i föreningen av de mest hängivna men frågan var om föreningen hade råd och vart planen iså fall skulle ligga bäst. Hur skulle man gå till väga ? Vem ska man  kontakta?

 

Erik Klockare på Norrtälje kommun läste vår förfrågan och tog brevet på allvar. Han kontaktade Rimbo HK via Helene Tollbring. Gemensamt hittade de en bit mark vid Arkadien som skulle kunna innefatta en sand plan som skulle kunna utnyttjas av alla. Mål skulle finnas på plats men även möjlighet att spela volleyboll för Rimbos ungdomar på fritid eller via skolan.

Problemet var att Friskis och Svettis nyttjade platsen mycket väl. Men genom överenskommelse med F&S som var flyttbara, blev platsen godkänd.

 

Norrtälje kommun lovade att stå för de materiella kostnaderna såsom sand, mål, nät linjer mm. Rimbo HK skulle stå för arbetet, såsom iordningställande, underhåll och arbetskraft.  Överenskommelsen var gjord och arbetet kunde börja….

 

 Arbetet började….

 

Nu visade det sig att det är lättare att bestämma att planen kulle byggas än att göra det handgripligen….För det första skulle drygt 400 m3 schaktas ur, dräneras och jämställas. Fiberduk behövdes för att hålla sanden på plats och sedan var det bara att fylla upp med grus och sist sanden. Ett lager på 40 cm sand skulle behövas. På ytan 25x 15 m. Arbetstimmarna skulle visa sig blev långa och många men med vänliga själar och mycket muskler blev det till sist klart.

 

Ulf Jonsson upplät sin arbetskraft via traktor med chaufför för att schakta ur. Dick Tollbring och Lars Söderlund är andra grabbar som lät svetten rinna mest för att få allt på plats. När sedan målen nätats och förankrats på plats kunde ungdomarna glädjas åt sin egna beachhandbollsplan. .

 

Skolan nyttjar planen dagligen då det är säsong för det. På kvällar ser man oftast några spela spontan boll. Ibland egna hopplockade kompisgäng som spelar handboll och ibland organiserad verksamhet från egna eller kringresande föreningar som har träningsläger i Rimbo. 

Till sommaren -08 kom även linjerna på plats. Än så länge har allt fått stått relativt orört vilket vi i Rimbo HK uppskattar väldigt mycket.

 

Resultatet….

Den som tar en promenad en sommarkväll längs sjön kan idag se vilket aktivt liv som råder. På gräsytan utanför pumphuset är det Friskis och Svettis, på fotbollsplan tränar en del ungdomar från Rimbo IF fotboll, på sandplanen tränar och spelar andra med Rimbo HK. I bakgrunden ser du barn och familjer som badar i Långsjön. När träningen är slut kan de alla ta ett uppfriskande dopp tillsammans. Arkadien har blivit ett eget fritids och hälsocentrum. I Rimbo har idrotten gemensamt och värnar om det !

 

Norrtälje kommun med Erik Klockare i spetsen skall ha ett stort tack för att Du trodde på iden och lät oss få iordningställa planen. Det är fler som hjälpt till med lite här och där som att mäta plan, nätat målen, sätta ut linjer, jämnat av mm.

Ni ska alla ha ett stort tack och känna er stolta för att Ni varit med och bidragit till att Rimbo fått sin egna beachhandbollsplan.

 

Kvar att färdigställa är

· nätet bakom det ena målet, (för att inte bollen ska hamna bland snår och ”ormar”)

· sargen,(det miljövänliga stockarna från Australien som kommunen ville ha) saknas för att hålla kvar sanden samt

· volleyboll nätet fästanordning, som ännu saknas. ( Kan ha blivit fel stolpar på fel plats….)

 

Vi slutar aldrig att hoppas på Norrtälje kommun som ska ha beställt ovanstående. Då det anländer till Rimbo finns det alltså mer jobb att göra…..

Och det gör vi mer än gärna för att beachhandbollen är en sport som kommit för att stanna och den passar tydligen Rimboungdomar mycket bra….

 

Rimbo HandbollsKlubb

Uppdaterad: 01 AUG 2013 00:49 Skribent: Marie Lindqvist
 
 
 
 
 Dagen då Rimbo skrev historia

 

Postadress:
Rimbo HK Roslagen - Handboll
Roger Pettersson, Smedjevägen 9. lgh. 1101
76231 Rimbo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info